KepSun 20-vuotishistoriikki

Aapo Hietalahti 29.11.2015

Keski-Pohjanmaan Suunnistus ry:n historiikki.

Vaikka Keski-Pohjanmaan Suunnistus ry:llä on ikää vasta 20 vuotta, on suunnistuksella maakunnassamme pitkät ja vahvat, vuosikymmenien perinteet.

Keski-Pohjanmaan Suunnistus ry perustaminen tuli ajankohtaiseksi 1990-luvun puolen välin tienoilla, kun SVUL:n talousvaikeuksien myötä maakuntien urheilupiirit revittiin hajalle ja niiden organisaatio uudistettiin. Tällöin alkoivat eri lajit perustaa aluekohtaisia organisaatioita. Näin tapahtui myös Keski-Pohjanmaalla. Tätä ennen täällä, kuten muissakin piireissä, suunnistustoiminta kuului piiriorganisaation alaisuuteen, jossa se toimi omana jaostona.

20 vuotta on historiallisesti lyhyt aika. Siitä huolimatta on syytä katsoa mitä näiden vuosikymmenten aikana on Keski-Pohjanmaalla suunnistusrintamalla tapahtunut.

Perustamisasia tuli ensikerran esille suunnistusjaoston kokouksessa syksyllä 1994. Silloinen jaoston puheenjohtaja Severi Halkosaari kysyi jäsenien mielipiteitä Keski-Pohjanmaan Suunnistus ry perustamisesta. Tuossa yhteydessä hän kertoi, että monessa maakunnassa jo itsenäistytty, miksi ei meilläkin?  Jaostossa oltiin asiasta yksimielisiä. Asia nähtiin tärkeänä, vaikka vähän pelättiin kuinka saadaan talousasiat pidettyä tasapainossa. Tuossa kokouksessa päätettiin kutsua piirin suunnistusseurojen edustajat yhteiseen perustamiskokoukseen. Tämä perustamiskokous pidettiin Kannuksessa, Veljeskodilla 29.9.1994. Paikalle saapui edustajat 11 seurasta, joille asia esitettiin päätettäväksi. Kokoukseen oli laadittu toimintaa koskevaa sääntömalli. Paikalla olleista seurojen edustajista 9 allekirjoitti Keski-Pohjanmaan Suunnistus ry perustamista koskevan asiakirjan. Päätös sai virallisen hyväksymisen sama syksynä piirin suunnistusjaoston syysparlamentissa.

Jo seuraavaan kokoukseen tuli hyväksyttäväksi neljä uutta jäsenanomusta. Tällä hetkellä jäsenseuroja on 19. Eli suunnistus ry:n kuuluu kaikki K-P:n alueen seurat, joissa suunnistusta harrastetaan. Alueellamme toimii vain kolme suunnistuksen erikoisseuraa, muut seurat toimivat yleisseuran alaisuudessa omana jaostona.

Johtokunnan ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin "idean isä" Severi Halkosaari, sihteeriksi Kauko Hirvinen, jäseniksi Markku Törmä, Eero Kattilakoski, Raimo Haapalehto, Sari Maijala, Olavi Ylikangas, Aarre Korpijärvi ja Aapo Hietalahti.

Kaikkia yhdistyslakia koskevia lain kiemuroita emme täysin hallinneet, vaan yhdistyksen sääntöjen sanamuotoa jouduttiin myöhemmin hieman muuttamaan, mutta se ei ollut este oman toiminnan aloittamiselle. Virallinen rekisterin hyväksyntä saatiin rekisteröintivirastosta 21.10.1996.

Näiden 20 toimintavuoden aikana Suunnistus ry:llä on ollut 3 puheenjohtajaa. Ensimmäiset 6 vuotta puheenjohtaja toimi Severi Halkosaari. Vuonna 2001 ja 2002 puheenjohtajan tehtävistä vastasi Pekka Lindholm. Pekan jälkeen puheenjohtaja on toiminut Raimo Haapalehto.

Jos oman toiminnan aloittaminen ei mitenkään radikaalisesti muuttanut edeltäjänsä K-P:n piirin suunnistusjaoston viitoittamaa toimintaa, on se ainakin tuonut siihen lisää jämäkkyyttä ja suunnitelmallisuutta. Perustamisen yhteydessä pelätty talouskin on saatu pidettyä tasapainossa. Suunnistus ry:n tavoite ei ole ollutkaan varojen kerääminen pankkitilille, vaan kertyneet varat on jaettu alueen nuorille stipendeinä tai käytetty erilaiseen leiritoimintaan rahatilanteen sallimissa puitteissa.

Suunnistus ry:n yhtenä tehtävänä on toimia linkkinä seurojen ja Suomen Suunnistusliiton välillä. Sen tehtävä on myös organisoida ja johtaa alueen suunnistustoimintaa. Myös erilaiset kilpailu- ja koulutustapahtumien järjestämiset kuuluvat toimintaan. Yhtenä tärkeimpänä tehtävänä on ratamestarikoulutuksen järjestäminen.

Ei sovi myöskään unohtaa suunnistajan tärkeintä tuotetta eli karttoja. Näiden rekisteröinti ja lupa-asiat kuuluvat aluekohtaisesti suunnistus ry:n tehtäviin. Meillä kartta-asioita on koko toiminnan ajan hoitanut Samuli Törmälä. Näiden reilun 20-vuoden aikana on alueellamme tehty suunnistuksen kilpailukarttoja 319, opetuskarttoja 57 ja hiihtosuunnistuskarttoja 33, pyöräsuunnistuskarttoja 11, sprinttikarttoja 33 kpl. Eli yhteensä 447 karttaa. Vuosittain valmistuu keskimäärin 22 - 25 karttaa. Kartoitettu pinta-ala on yhteensä 1845 neliökilometriä. Tämä ala vastaa neljän keskisuuren keskipohjanmaalaisen kunnan pinta-alaa. Voi vain kuvitella minkälaisen työn kartantekijät ovat tehneet. Vielä muutamia vuosia sitten kartantekijä teki kartan lähes talkootyönä. Viimevuosina on siirrytty enempi ammattimaiseen kartan tekoon. Tähän on vaikuttanut se, että Suunnistusliitto on tukenut karttatyötä.

Keski-Pohjanmaan Suunnistus ry organisoi alueemme kilpailutoiminnan. Vuosittain järjestetään kesä- ja hisu suunnistuksessa aluemestaruuskilpailut. Näissä kisoissa on sarjahaitari laaja. Sarjoja on 8 vuotiaista 80:n ikävuoteen saakka. Sarjoja on viiden vuoden välein. Näiden kisojen järjestämin on seuroille aikamoinen haaste. Aina on kuitenkin kilpailuille järjestäjä löytynyt. Siitä suuret kiitokset seuroille. Etenkin viime vuosien heikko lumitilanne on aiheuttanut paljon töitä hisukisojen järjestäjille.  Vaikka Keski-Pohjanmaa on lumista aluetta, jäi toissa talvena kilpailut lumen puutteen vuoksi järjestämättä.

Alueen pääkilpailu on Keskipohjanmaaviesti, joka järjestetään Helatorstaisin. Parhaimmillaan viestiin on osallistunut lähes 200 joukkuetta. Hiihdon tapaan myös suunnistuksessa järjestetään maakuntaviesti.

Piirin jaostona toimiessaan suunnistuksessa jaettiin am-kisoissa yleismitaleita. Suunnistus ry:ssä haluttiin itsenäistyä myös mitalien suhteen. Oman mitalin suunnitteli toiminnan alkuvaiheissa Pentti Väisänen.

Iltarastitoiminta on meidän vahvuus. Se kattaa koko maakunnan. Alueellamme ei ole yhtään pitäjää, jossa ei iltarasteja ole järjestetty. Iltarasteilla on syttynyt monelle suunnistuskipinä. Erittäin suuren innostuksen iltarastit ovat saaneet Kokkolan seudulla.  Alueellamme järjestettiin tänä vuonna 174 iltarastitapahtumaa, joiden kävijämäärä oli lähes 20 000. Jos kasvu jatkuu samanlaisena, niin 20000 kävijän raja rikkoutuu jo ensi vuonna. Vuonna 2003 Keski-Pohjanmaan Liikunta palkitsi alueen iltarastit "vuoden terveysliikuttaja"

Näiden toimintavuosien aikana on Keski-Pohjanmaan suunnistajat menestyneet hyvin arvokilpailuissakin. Niissä on alueemme suunnistajat saavuttaneet  MM-kisoissa 9 kulta-, 5 hopea- ja 7-pronssimitalia. Maailmanmestaruuden ovat voittaneet hiihtosuunnistuksessa Arja Nuolioja ja kesäsuunnistuksessa Matti Kattilakoski. On Keski-Pohjanmaalla toinenkin tossusuunnistuksen maailmanmestari, Esko Ylikangas. Esko tosin tuolloin suunnisti Rasti-Kurikan väreissä. Viimeisin tossusuunnistuksen MM-mitali tuli maakuntaamme tänä vuonna kun Karoliina Ukskoski otti D20 sarjan sprintti kisassa pronssia.

Yli puolet näistä mitaleista on saavutettu pyöräsuunnistuksessa. Samuli Saarela on voittanut 4 henkilökohtaista kultamitalia ja 2 himmeämpää mitalia. Samulin sisko Ruska ei saavutuksillaan ole paljoa veljeään huonompi. Hänellä on MM-kisoista 5 henkilökohtaista mitalia, joista 1 kultainen. Näiden lisäksi sisaruksilla on useita mitaleita viesteistä, osa niistä on kultaisia. Näiden saavutuksien vuoksi heidät on nimetty ensi vuoden pyöräsuunnistuksen maajoukkueen valmennusryhmiin.

Näiden kahden vuosikymmenen aikana on hiihto- ja kesäsuunnistuksen Sm-kisoissa alueemme suunnistajat ovat voittaneet henkilökohtaisilla matkoilla toistasataa mitalia. Vaikka seurat Keski-Pohjanmaalla on pieniä, ei se ole ollut ylipääsemätön este menestymiselle viesteissäkään. Viestimitaleita olisi ollut varmaan enemmänkin, ellei seurasiirrot olisi vieneet osan suunnistajistamme.

Pyöräsuunnistuksen ovat keski-pohjanmaalaiset ottaneet omakseen. Esim. tänä vuonna pyöräsuunnistajat polkivat 17 mitalia SM-kisoissa.

Myös tarkkuussuunnistuksessa on menestetty hyvin. Sen lyhyen historian aikana on saavutettu Sm-kisoissa mitalisijoja. Marko Määttälä on kuulut maamme edustusjoukkueeseen. Hänen paras sijoitus MM-kisoissa on neljäs sija.

Suunnistusliitossakin on arvostettu toimintaamme. Liitto on mm. myöntänyt vuoden ratamestaripalkinnon Raimo Haapalehdolle ja vuoden kilpailuvastaavan palkinnon Juhani Perkkiölle, sekä Kokkolan Suunnistajille vuoden suunnistusseurapalkinnon. Tietysti kunnia edellä mainitusta saavutuksista ja ansioista kuuluu asianomaisille henkilöille ja seuroille.
Eihän kukaan ole mitaleita voittaessaan edustanut KePSua.

Vaikka alueeltamme löytyy vähän suunnistajien ihannemaastoja, on Suunnistusliitossa luotettu keskipohjalaisseurojen kilpailujen järjestämistaitoon. Toimintavuosiemme aikana on alueellamme järjestetty yhdeksät SM-kisat ja kerran Nuorten Jukola. Seuraava arvokilpailu on ensi talvena, kun Vetelin Urheilijat yhdessä Alajärven Ankkurien kanssa järjestää Vetelissä hiihtosuunnistuksen keskimatkan Sm-kilpailut.